Human Design Insights #4: het Wortel centrum

Het Wortel centrum in de Bodygraph.

Ironisch genoeg kwam dit bericht over het Root-centrum gisteren in me op, maar ik typ het nu pas – terwijl ik in een overvolle metro vol forenzen zit. Voor mij illustreert dat de aard van het (open/ongedefinieerde) Root-centrum duidelijker dan wat dan ook.

Het wortelcentrum is de basisimpuls van het hele energetische systeem. Het Wortelcentrum geeft ons de impuls om te bewegen of stil te zijn. Het bepaalt of we vechten, vluchten of bevriezen op een stressvol moment. “Beweeg ik of niet?” is de vraag die het beantwoordt.

Het Wortelcentrum is geen bewustzijnscentrum. Het is niet mogelijk om je bewust te zijn van wat je wel of niet in beweging brengt. De wortel wordt gedefinieerd om op een bepaalde manier te werken door de poorten en kanalen die u in uw kaart vindt. Het herkent energie wanneer deze het lichaam binnenkomt. Het is de eerste halte, als de basischakra, waar fysieke energie wordt gevoeld die het lichaam binnenkomt en als zodanig definieert hoe de energie door het lichaam zal bewegen – het definieert het niveau waarop de energie onder druk wordt gezet.

“HIER MOET NU IETS MEE GEDAAN WORDEN!” of “Relax, dit kan wachten.” Het gaat niet om bewustzijn en dit heeft niets te maken met intelligentie, redeneren of goed of fout. Het is gewoon een effect van de programmering in je DNA zoals het tot uiting komt in je ontwerp.

Stress is de naam van het spel in onze wereld van vandaag. We denken dat we iets vaker wel dan niet moeten doen. Alles moet nu worden gedaan en uitstelgedrag wordt als een doodzonde beschouwd. Dit komt omdat we de twee drukcentra die we hebben door elkaar halen. De Wortel geeft fysieke druk, het Hoofdcentrum geeft mentale druk (meer over dit centrum in een paar dagen). De wortel kan oordelen “er hoeft nu niets gedaan te worden”, de geest – met de druk om vanuit het Hoofdcentrum te denken – zal dit onmiddellijk en voortdurend in twijfel trekken.

De geest zal dan proberen het lichaam in beweging te krijgen. To-do-lijsten, deadlines, resoluties, afspraken en zoveel andere manieren om mentaal de tijd in te stellen waarop de beweging zal beginnen. Maar dit is helemaal niet hoe de Wortel werkt. Het beweegt wanneer het beweegt, en wanneer het niet hoeft te bewegen, is het stil en wacht geduldig op de juiste timing. Dit geldt voor zowel de gedefinieerde als de open Root.

Worteldruk is als het element Aarde, Geestdruk is als het element lucht of ether. Druk om te bewegen is niet hetzelfde als druk om na te denken. Het enige wat je probeert te doen om uit je geest te komen, is je natuurlijke systeem op zijn kop zetten en je in een constante staat van stress en spanning brengen door te proberen om te gaan met de mentale druk die je jezelf oplegt.

Als u niet beweegt, hoeft u niet te verhuizen. Maak dit een regel in je leven, en je zult je nooit meer overweldigd hoeven te voelen door stress. Af en toe ontspannen is niet genoeg. Als collectief moeten we een leven lang onze natuurlijke impulsen negeren en alleen bewegen volgens de druk die anderen op ons uitoefenen, ongedaan maken.

Voor de gedefinieerde Wortel betekent dit dat je een heel specifieke timing zult hebben waarin je in actie komt – niets buiten je eigen impulsen en autoriteit heeft daar iets over te zeggen.

Wanneer je wortelcentrum open is, zullen spanning, stress en druk je motivatie doden in plaats van je in beweging te brengen. Je kunt erop vertrouwen dat wanneer je iets moet doen, je het ook zult doen en anders is het tijd om te rusten. En als je iets gedaan wilt krijgen, kan het je helpen om jezelf te omringen met wat gezonde druk (zoals in een drukke metro) om in beweging te komen.

 


Wil je meer te weten komen over jouw design Kijk op de readings pagina of stuur me een bericht.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ook interessant

Human Design Definitielijst

Human Design Definitielijst

Definitielijst Human Design: De wetenschap van differentiatie, in de wereld gebracht door Ra Uru Hu. De kennis die illustreert hoe elk mens uniek is in het functioneren van hun energetische systeem. Human Design combineert oeroude wijsheden met moderne wetenschap. Het...

De Schaduwkant van de Projector

De Schaduwkant van de Projector

Waarom hebben we het over de schaduwkant? Wat voor goed kan dat doen? Is dit niet ontmoedigend? Waarom kijken we niet gewoon naar het licht en bekrachtigen we de goede dingen? Er wordt veel geschreven en gezegd over Projectors. Mijn meest gelezen artikel zit vol...

Ariane – Human Design analist & coach

Ik ben hier om te begeleiden en te inspireren. Human Design kwam in 2009 in mijn leven, nog voor mijn eerste reis naar Azië. Het is zo een altijd-aanwezige lens geweest waardoor ik diepere lagen van het menselijk bestaan zie. Na het afronding van mijn universitaire opleiding Culturele Antropologie, was ik van 2014 tot 2018 in opleiding bij Alokanand Diaz (Human Design Republic) en de International Human Design School.