Human Design Insights #5: het Ego centrum

De locatie van het Ego centrum in de Bodygraph. Het Ego centrum wordt ook wel het Hartcentrum genoemd, omdat het onder andere het hart omvat. En de functie van het hart is ook de functie van het Ego centrum. Dit centrum gaat over de fysieke manifestatie van Liefde. Omdat het hart klopt, hebben we een lichaam dat leeft en zichzelf in stand houdt, elk moment totdat we sterven. Omdat we in de fysieke wereld bestaan, hebben we een bepaalde waarde. We geven en nemen, en onze waarde is daar de maatstaf voor. In het perspectief van het geheel is waarde betekenisloos, maar in het ego centrum is waarde alles.

Het woord “ego” heeft een slechte reputatie, maar in Human Design-termen beschrijft het gewoon dit fysieke veld dat we belichamen – ons fysieke lichaam, ons energetische lichaam, onze aura. Je waarde wordt bepaald door hoeveel ruimte je in de wereld inneemt. Daarom spreken we van grote ego’s en kleine ego’s. Als je een groot huis hebt, veel dingen, als je veel dingen manifesteert in het fysieke werk, of als je luidruchtig bent, veel te zeggen hebt, dan neem je veel ruimte in. Als je op jezelf blijft, nederig bent, een kleine leefruimte hebt met weinig dingen, dan is de fysieke ruimte die je inneemt in de wereld vrij klein.

De grootte van het Ego is voor velen een behoorlijk probleem en bijgevolg iemands persoonlijke waarde. Met slechts 30% van de mensen die dit centrum hebben gedefinieerd, heeft 70% van ons geen consistente schatting van hun eigen waarde en egogrootte. Ze weten nooit zeker hoeveel ruimte ze willen innemen en of ze die ruimte waard zijn. Het systeem van kapitalisme en consumentisme maakt hier met een griezelige perfectie gebruik van en voedt ongezonde ego’s van elke omvang met de illusie dat het kopen van meer dingen je zal helpen je echte waarde te vinden.

Het Ego-centrum is het centrum van wilskracht. Wilskracht is de brandstof waar het grootste deel van de kapitalistische wereld op draait. Het motto is: “je kunt hebben wat je wilt!” Dat is technisch waar, maar de meesten van ons hebben geen consistent idee wat we willen. En meer dan dat, het egocentrum is de autoriteit voor slechts 2% van de bevolking, wat betekent dat de rest van ons een autoriteit heeft om naar te luisteren die niets te maken heeft met wilskracht. Daarom is handelen op wilskracht alleen schadelijk voor ons systeem. Burn-out en hartaandoeningen zijn de ernstigste gevolgen van onze obsessie met wilskracht. Ze zijn een direct gevolg van het feit dat zovelen van ons proberen onze liefde te manifesteren op een manier die helemaal niet in overeenstemming is met wie we werkelijk zijn.

De beste remedie voor een gezond hart is niet vetvrije margarine of cardio-oefeningen – het is om te stoppen met proberen jezelf te manifesteren op de manier waarop je denkt dat je zou moeten. Of je egocentrum nu gedefinieerd of ongedefinieerd is, je hebt een innerlijke autoriteit die perfect is ontworpen om je precies te vertellen wat juist voor je is of niet. Het loslaten van het proberen uit te zoeken wat je waarde zou moeten zijn, en je over te geven aan je individuele waarheid, zal ervoor zorgen dat je altijd ‘hebt’ wat je ‘wilt’.

Voor degenen met een gedefinieerd ego: je wilt wat je wilt en je verdient het. Je hoeft er niet voor te vechten, je hoeft het niet van anderen aan te nemen of jezelf in de positie te dwingen die je wilt zijn. Je kunt het gewoon vragen en je hart toestaan om voor je te spreken vanuit een plaats van liefde.

Als je ego open is, dan gaat het je gewoon niets aan hoeveel ruimte je inneemt. Je zult het geld hebben dat je nodig hebt – de dingen, het huis, de relaties die voor jou correct zijn, zullen er zijn als je luistert naar je innerlijke autoriteit, je innerlijke waarheid. Soms neem je veel ruimte in beslag, soms maar weinig. Uw waarde is oneindig en hoeft daarom niet te worden gedefinieerd. Je hebt precies wat je nodig hebt – je hebt het altijd gehad en zult het altijd hebben. Vertrouw hierop en ego is niet langer een probleem.


Wil je meer weten over jouw design? Neem een kijkje op de readings pagina of stuur me een bericht.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ook interessant

Human Design Definitielijst

Human Design Definitielijst

Definitielijst Human Design: De wetenschap van differentiatie, in de wereld gebracht door Ra Uru Hu. De kennis die illustreert hoe elk mens uniek is in het functioneren van hun energetische systeem. Human Design combineert oeroude wijsheden met moderne wetenschap. Het...

De Schaduwkant van de Projector

De Schaduwkant van de Projector

Waarom hebben we het over de schaduwkant? Wat voor goed kan dat doen? Is dit niet ontmoedigend? Waarom kijken we niet gewoon naar het licht en bekrachtigen we de goede dingen? Er wordt veel geschreven en gezegd over Projectors. Mijn meest gelezen artikel zit vol...

Ariane – Human Design analist & coach

Ik ben hier om te begeleiden en te inspireren. Human Design kwam in 2009 in mijn leven, nog voor mijn eerste reis naar Azië. Het is zo een altijd-aanwezige lens geweest waardoor ik diepere lagen van het menselijk bestaan zie. Na het afronding van mijn universitaire opleiding Culturele Antropologie, was ik van 2014 tot 2018 in opleiding bij Alokanand Diaz (Human Design Republic) en de International Human Design School.