Human Design Insights #7: Het Milt centrum

Milt centrum in de Bodygraph

Het miltcentrum is oeroud. Het is het eerste soort bewustzijn dat onze voorouders ontwikkelden, het bewustzijn van het Nu. Dit bewustzijn is nog steeds de enige vorm van bewustzijn voor dieren, planten en het leven zoals wij dat kennen anders dan de mensheid. Mensen hebben nog twee vormen van bewustzijn ontwikkeld, mentaal en emotioneel, wat het voor ons erg ingewikkeld heeft gemaakt.

Het bewustzijn van het Nu heeft maar één belang, om te leven. Om te zien hoe dit bewustzijn functioneert, denk aan het bewustzijn dat dieren hebben. Ze kijken niet verder dan dit moment. Als er niets is dat hun overleving in het nu helpt of bedreigt, laten ze gewoon hun alertheid vallen; ze relaz. Voor hen is het niet nodig om zich bewust te zijn van iets anders dan wat er nu gebeurt.

We ervaren miltbewustzijn als een intuïtie die informatie verwerkt om ons in leven te houden en ons lichaam gezond en veilig te houden. Het miltcentrum brengt zijn boodschappen bij voorkeur voorzichtig over. Een zacht stemmetje in je achterhoofd of een zacht duwtje in je buik. Maar als u niet luistert, kan het miltcentrum het volume verhogen tot absoluut onvermijdelijk.

Omdat het immuunsysteem deel uitmaakt van het miltcentrum, gebruikt het ziekte, pijn en andere fysieke ongemakken om onze aandacht te vestigen op bedreigingen voor onze gezondheid en veiligheid. Dit ongemak wordt extremer naarmate je de boodschap die het uitzendt meer negeert.

Voor alle duidelijkheid, ik zeg in feite dat ziekte en pijn altijd de boodschap zijn, niet het probleem. Het zijn tekens die je aandacht vestigen op wat er op dit moment in je lichaam en in je leven gebeurt en hoe het niet gezond voor je is. Lag kan je bijvoorbeeld de boodschap sturen dat je net je teen hebt gestoten, wat niet bevorderlijk is voor de gezonde toestand van je teen. Extremer kan een burn-out je de boodschap sturen dat je werkschema niet gezond voor je is.

Als een vorm van bewustzijn worden het miltcentrum en het fysieke lichaam dat het dient, gemakkelijk en snel overweldigd door de andere vormen van bewustzijn die we recentelijk hebben ontwikkeld – mentaal bewustzijn (Ajna) en emotioneel bewustzijn (Zonnevlecht). Deze bewustzijnscentra hebben interesse die veel verder gaat dan het nu en zijn, elk op hun eigen manier, onze aandacht gaan domineren. We worden in onze geest overweldigd door gedachten en in ons lichaam door emoties en zijn vergeten hoe we het eenvoudige, zachte bewustzijn van het Nu kunnen waarderen.

Het Miltcentrum zal dus soms tot het uiterste moeten gaan om zijn boodschap over te brengen. Maar uiteindelijk slaagt het er altijd in om onze aandacht te trekken, omdat we ons fysieke lichaam maar zo lang kunnen vermijden en het ons altijd inhaalt.

Terwijl ik hier zit en dit bericht schrijf, word ik op twee manieren in het miltbewustzijn getrokken. Ten eerste mijn voet die deze week geblesseerd raakte tijdens het klimmen, waardoor mijn aandacht werd gevestigd op de ervaring van het hebben van voeten, lopen en geaard zijn. Ten tweede, een vlinder en een hommel die op mijn lichaam zijn geland en me vragen om hun zachte aanraking en ingewikkelde schoonheid nu te waarderen, voordat ze weer wegvliegen. En omdat mijn geest staat te popelen om mijn aandacht weer te vestigen op het schrijven van dit, zorg ik ervoor dat ik luister naar de boodschap die ik hier ontvang.

De boodschap is duidelijk: wees dankbaar voor wat er in het Nu is. Dankbaarheid voelen voor elk moment geeft je immuniteit voor letterlijk alles. Niets kan je ooit schaden als je er dankbaar voor bent.

Dus, of je nu een gedefinieerd of open miltcentrum hebt, vergeet niet om naar de zachte boodschappen van je lichaam te luisteren, voordat ze luider worden. Ze zijn er altijd om je meer vreugde en dankbaarheid in het leven te brengen.

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ook interessant

Human Design Definitielijst

Human Design Definitielijst

Definitielijst Human Design: De wetenschap van differentiatie, in de wereld gebracht door Ra Uru Hu. De kennis die illustreert hoe elk mens uniek is in het functioneren van hun energetische systeem. Human Design combineert oeroude wijsheden met moderne wetenschap. Het...

De Schaduwkant van de Projector

De Schaduwkant van de Projector

Waarom hebben we het over de schaduwkant? Wat voor goed kan dat doen? Is dit niet ontmoedigend? Waarom kijken we niet gewoon naar het licht en bekrachtigen we de goede dingen? Er wordt veel geschreven en gezegd over Projectors. Mijn meest gelezen artikel zit vol...

Ariane – Human Design analist & coach

Ik ben hier om te begeleiden en te inspireren. Human Design kwam in 2009 in mijn leven, nog voor mijn eerste reis naar Azië. Het is zo een altijd-aanwezige lens geweest waardoor ik diepere lagen van het menselijk bestaan zie. Na het afronding van mijn universitaire opleiding Culturele Antropologie, was ik van 2014 tot 2018 in opleiding bij Alokanand Diaz (Human Design Republic) en de International Human Design School.