Wat voor relatie werkt voor mij? – Het Lange Antwoord

Vraag: Wat voor soort relatie werkt het best voor mij, volgens Human Design?

Vervolg van: Wat voor relatie is goed voor mij, volgens Human Design?

Wanneer we kijken naar onze Human Design chart, dan zien we als eerst de kleuren en het witte. De ingekleurde delen verbeelden onze consistente energie stroom. Dat wat wit is gebleven is waar we met anderen verbinden.

We zijn als puzzelstukjes. We zijn niet gemaakt om alleen door het leven te gaan. We zijn hier om anderen te vinden en te ervaren hoe het is om meer te zijn dan wat we in ons eentje zijn.

Dit prachtige, pure design is een bron van een hoop vervorming en conditionering in ons leven geworden. We is ons nooit duidelijk geleerd hoe we die verbindingen kunnen aangaan. We hebben het met vallen en opstaan geleerd, terwijl we overdonderd werden met ladingen misinformatie.

The School of Love

De meesten van ons ontwikkelden voor het eerst romantische en seksuele gevoelens terwijl we het grootste deel van onze daguren doorbrachten in de chaotische nachtmerrie van druk en verwachtingen die we school noemen.

Het was niet een veilige plek om te experimenteren, maar het was de enige plek die ons werd aangeboden. Er werd ons verteld over de technische aspecten van seksualiteit. We werden geïnstrueerd om voorzichtig en veilig te zijn, maar verder niet.

De rest hadden we te leren van film en televisie, voornamelijk geïmporteerd vanuit de Verenigde Staten. Deze lieten ons gedramatiseerde en geïdealiseerde relaties zien. Deze programma’s werden gemaakt om winst te maken, niet om adolescenten te ondersteunen in het navigeren van hun ontluikende verlangen naar intieme verbindingen.

Media lieten liever ongezonde relaties zien, want dat is het meest vermakelijk. De verhalen werden zo verteld dat onze hormonen ons aan de buis gekluisterd hielden.

We kregen ook voorbeelden van de volwassenen in onze omgeving, die vaak vastzaten in relaties die ze waren aangegaan omdat het hen veiligheid en bevrijding van oordelen bracht – niet omdat het een optimaal voedende verbinding was.

We keken naar hen op, ook al wisten we intuïtief dat ze niet volledig eerlijk waren over hoe ze de wereld ervoeren. Ze deden zich gelukkig voor, en baden wanhopig dat die doen alsof werkelijkheid zou worden.

We leerden ook veel van elkaar. Met leeftijdsgenoten ontwikkelden we een soort competitie, waarvan de regels onduidelijk waren. We vochten voor het recht om geaccepteerd te worden. De continue angst om uitgesloten en benadeeld te worden had ons bij de keel.

In onze staat van paniek waren we niet in staat goed overwogen beslissingen te maken. We wrongen onszelf krampachtig in allerlei vormen. We hoopten dat die ons de kans zou geven het licht aan het eind van de tunnel heelhuids te bereiken. We gingen relaties aan in een poging om een veilig punt te vinden. Maar vaak maakten die alles alleen maar erger.

De Relatiespiegel

We waren omringd door ongezonde manieren van verbinden en het ontbrak ons aan de educatie die ons kon helpen de verwrongenheid te herkennen. Zo ontdekten wij wat liefde voor ons kon betekenen.

Er was een zuivere sprank in ons die ons inspireerde om op zoek te gaan naar een manier om authentiek te leven.

Elke relatie die we aangingen was een experiment om ons te leren over die sprank van liefde die we voelden. We leerden de vele vormen die het kon aannemen. Elk persoon was een spiegel die we konden onderzoeken. Om te zien of we die sprankel in hen ook konden vinden, en welke vorm het voor hen kon aannemen.

Een relatie van een voertuig voor liefde. En tegelijkertijd was het ook een school. Dit betekende dat onze gevoelens intens fluctueerden. We hadden graag in de perfecte bubbel van liefde gebleven, maar om elke hoek vonden we uitdagingen, klaar om ons een nieuw perspectief te tonen.

Nadat we met een ander zo’n uitdaging waren doorgekomen leerden we. Na alle angst, onzekerheid, en hartenpijn ontdekten we een wijsheid die we op geen enkele andere manier hadden kunnen ontdekken.

Magnetische Mechanica

En nu zijn we hier. Jij staat nu op een punt in je leven waar je jezelf afvraagt: wat voor relatie dient mij het best? En je ziet dat Human Design antwoorden voor jou kan bieden. Ik schrijf dit om jou antwoorden te bieden, maar heb tot nu toe amper een woord over Human Design gerept.

Ik weet namelijk dat Human Design sommige antwoorden kan geven, maar ik wil graag context geven voor die antwoorden. Ik wil ingaan op de vervorming en conditionering die de manier waarop jij relaties ervaart kan beïnvloeden. Want dit bepaalt meer wat voor relaties jou dienen dan Human Design.

Ons design laat zien how we mensen op het energetische niveau ontvangen en wat wij hen geven. Het laat niet zien welke uitwisseling we op dit punt in ons leven nodig hebben. Dat wordt bepaald door wat we te leren hebben.

Waar we zijn in ons leven en wat voor ons relevant is bepaalt het soort mensen dat we aantrekken. Ze komen om ons nieuwe perspectieven te laten zien. Dat is de primaire functie van liefde.

Liefde is een magnetische kracht. Het trekt de mensen aan die we nodig hebben en stoot af wie ons niet dienen. We voelen liefde voor de mensen die ons geven wat we nodig hebben. De mensen die ons perspectieven kunnen bieden die voor ons relevant zijn en met wie we het beste kunnen ervaren wat het leven ons te bieden heeft.

Wat we nodig hebben is echter zelden het nemen van de makkelijke weg. Een simpele, zorgeloze verbinding zal het nooit zijn.

Onze wonden vinden

Soms trekken we mensen aan die ons een harde en pijnlijke les komen leren. Ze komen ons de vervorming in onze manier van verbinden laten zien. Ze helpen ons de ongezonde conditionering van het verleden te corrigeren.

Ze doen dit niet om het zachtaardig aan te wijzen. Ze laten ons zien waar de wonden zitten door ze uit te buiten. Ze tappen in op onze zwakheden en demonstreren de meest schadelijke manier om er mee om te gaan.

We houden van ze omdat ze ons ergens van bewust komen maken. Ze zijn mooie, liefdevolle wezens, net zoals ieder mens dat is. Ze tonen ons liefde door onze wonden te heropenen en onze aandacht erop te richten. Op die manier geven ze ons de kans om te beginnen met helen.

Maar dat helen is alleen mogelijk, wanneer diezelfde mensen niet de wonden continu blijven aanraken. We willen de wonden zien, maar wanneer we ze zien hebben ze rust en verzorging nodig om te helen.

Mensen die telkens hun vinger op de zere plek willen leggen kunnen niet op een zorgzame manier aan dit proces bijdragen. Dus hebben wij ze, met liefde en erkennen voor wat ze voor ons hebben betekend, te laten gaan.

Een veilige container

Een romantische relatie is in het algemeen het meest intieme soort relatie dat we tijdens ons leven aangaan. Dit is de persoon met wie de meest tijd doorbrengen, die we het meest aanraken en met wie we het meest praten. In deze relatie is veiligheid van het grootste belang.

Om deze reden is het mijn mening dat elke relatie geïnitieerd mag worden met het creëren van een veilige container waarin beide personen zichzelf kunnen zijn. Dit begint met communiceren over wat elke person nodig heeft en in staat is om te geven. Het betekent communiceren over de verwachtingen die in ons aanwezig zijn – waar we op hopen, en waar we bang voor zijn. De basis is dat beiden instemmen om er te zijn voor de ander, zowel in tijden van kracht als in tijden van kwetsbaarheid.

We zouden kunnen zeggen dat dit soort voorwaarden als vanzelfsprekend kunnen worden genomen, of dat ze pas hoeven worden besproken wanneer de relatie een bepaald punt van toewijding bereiken – zoals trouwen. En dat zou zo kunnen zijn, maar zonder overeenstemming op deze kwesties is er geen vaste grond om op te staan.

Dan komen we er onderweg achter dat de ander een heel ander idee had over wat er gaande was in de relatie. Tegen dit tijd is het veel moeilijker om alsnog zo’n basis aan te leggen en kan de relatie pijnlijk eindigen.

Bewust een relatie aangaan betekent eerlijk en duidelijk zijn. Spelletjes spelen kan leuk zijn, maar dan kan altijd nog nadat de veilige omgeving vastgesteld is.

Het bouwen van een veilige container can beginnen met het beantwoorden van dit spoort vragen.
In deze relatie:

  • Wat heb ik nodig? Wat heb jij nodig?
  • Wat heb ik te geven? Wat heb jij te geven?
  • Waar hoop ik op? Waar hoop jij op?
  • Waar ben ik bang voor? Waar ben jij bang voor?

De andere kant van de munt

Deze veilige container helpt ons om vaste grond onder onze voeten aan te leggen. Daardoor vallen we minder ver wanneer dingen niet zo makkelijk gaan als we hadden gedacht.

Het is een natuurlijke wet dat het licht donker wordt. Dat wat makkelijk is moeilijk wordt. Dat het zoete zuur wordt. In andere woorden, er zal altijd iets langskomen dat ons gaat uitdagen op een manier die we niet hadden verwacht.

Zoals we hierboven hebben besproken, we gaan een relatie aan om iets te leren. En we leren het meest door wrijving. We beginnen een relatie omdat het leuk en fijn is. Maar dit blijft het nooit. Verwachten dat het alleen maar leuk blijft is vergif in de verbinding.

Wanneer we alleen de gezellige kant van een relatie willen, nodigen we juist pijnlijke situaties uit. En doordat we weg kijken, zullen we deze situaties niet aankunnen. We zijn dan niet aanwezig en niet in communicatie. Wanneer dingen dan oncomfortabel worden, trekken we ons terug. Zo introduceren we een breuk in de verbinding die zal gaan infecteren. Dit blijft rotten tot het eindelijk gezien wordt.

Hoe vreemd het dus ook lijkt, hoe ongemakkelijk het ook mag zijn, wanneer er iets gebeurt, praat erover. Begin het gesprek. Sleep het naar de spotlight.

Want dit is het waar het goud te vinden is. Wanneer we de dingen kunnen bespreken die het meest pijn doen wordt een relatie naar een nieuw niveau getild. Het kan enorme opluchting, opening en groei brengen. Zo grandioos dat wanneer we er doorheen zijn, we staan te springen van vreugde.

De pijn die onverwacht naar boven komt is een cadeau gevuld met onverwacht feest. Maar om daar bij te komen, moeten we gesprekken hebben die we niet willen hebben. We moeten kanten van elkaar zien die we niet willen zien. En we hebben elk voor onszelf uit te zoeken of we dit met de ander willen aangaan.

Want willen we dat niet, dan is het niet de relatie die we dachten dat het kon zijn. Als we niet door deze moeilijkheden kunnen komen, dan is er überhaupt geen relatie. Dan zijn we simpelweg twee mensen die in elkaars buurt aan het bestaan zijn. Zoals buren aan twee kanten van een muur.

Als we de uitdagingen niet aannemen, dan zullen de verheugingen zich ook niet aandienen. Alles wat er dan tussen twee mensen gebeurt is een echo van wat er zou kunnen zijn. Er is geen substantie om de ruimte van mogelijkheid in te vullen.

Een glimp van wat we kunnen verwachten

Wanneer we de Human Design charts van de partijen in een relatie naast elkaar leggen, kunnen we een glimp opvangen van wat er in die verbinding mogelijk is. Waar overlappen ze, waar verschillen ze, en waar vullen ze elkaar aan? Dit vormt een illustratie van de dynamiek in een relatie. Dit is waar ik het in een Partner Reading over heb.

Wanneer we weten wat die dynamiek kan zijn, verrast het ons minder wanneer het zich aandient. Het zal altijd uit het niets komen, maar er zal een moment kunnen zijn dat we zeggen, “oh, ja, dat is dat ene ding!.” We nodigen bewustzijn uit.

Dat zal niets oplossen, en het is geen garantie dat we er samen uitkomen, maar het geeft wel een beeld van wat er onder de oppervlakte plaatsvindt. We kunnen onszelf uitleggen waarom elke persoon het perspectief heeft dat ze hebben.

Dit kan wat ademruimte geven. Misschien kan het zelfs duidelijk maken dat het niet gaat om datgene wat de uitdaging brengt, maar om dat we er samen doorheen bewegen. Dat we deze uitdaging met liefde, aandacht, en zorg mogen aanpakken.

Met zo’n benadering is succes onvermijdelijk.

Dus – wat voor relatie werkt voor mij?

Het enige antwoord dat ik op deze vraag heb is: een relatie waarin je samen een veilige container kunt creëren waarin je bewust kunt bouwen aan iets moois. En volgens mijn mening is dit in elke design combinatie mogelijk.

Onthoud dat jij de enige autoriteit bent over wat juist is in jouw leven. De waarheid leeft in jou. Je hele leven werk je al om die waarheid beter te leren kennen, en elke stap die je neemt brengt jou verder op dat pad.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ook interessant

Human Design Definitielijst

Human Design Definitielijst

Definitielijst Human Design: De wetenschap van differentiatie, in de wereld gebracht door Ra Uru Hu. De kennis die illustreert hoe elk mens uniek is in het functioneren van hun energetische systeem. Human Design combineert oeroude wijsheden met moderne wetenschap. Het...

De Schaduwkant van de Projector

De Schaduwkant van de Projector

Waarom hebben we het over de schaduwkant? Wat voor goed kan dat doen? Is dit niet ontmoedigend? Waarom kijken we niet gewoon naar het licht en bekrachtigen we de goede dingen? Er wordt veel geschreven en gezegd over Projectors. Mijn meest gelezen artikel zit vol...

Ariane – Human Design analist & coach

Ik ben hier om te begeleiden en te inspireren. Human Design kwam in 2009 in mijn leven, nog voor mijn eerste reis naar Azië. Het is zo een altijd-aanwezige lens geweest waardoor ik diepere lagen van het menselijk bestaan zie. Na het afronding van mijn universitaire opleiding Culturele Antropologie, was ik van 2014 tot 2018 in opleiding bij Alokanand Diaz (Human Design Republic) en de International Human Design School.