Human Design Definitielijst

This post is also available in: English (Engels)

Definitielijst

Human Design: De wetenschap van differentiatie, in de wereld gebracht door Ra Uru Hu. De kennis die illustreert hoe elk mens uniek is in het functioneren van hun energetische systeem. Human Design combineert oeroude wijsheden met moderne wetenschap. Het heeft elementen van astrologie, de Chinese I’Ching, de levensboom van Kabbala, de Hindoeïstische Chakraleer en brengt deze samen met Quantum Mechanica, Astronomie, Genetica en Biochemie.

Human Design chart: Op basis van jouw geboortedata verkrijg je jouw unieke chart. Het is een plattegrond van jouw energetische systeem. De chart bevat 3 voorname componenten: de centra, de kanalen en de poorten.

De centra zijn de figuren die je in de chart ziet. Het zijn de kruispunten waar de energetische stromen die door ons lijf lopen samen komen. Human Design benoemt negen centra (wat verschilt van de traditionele zeven chakra’s.) Elk centrum heeft een eigen functie in het geheel en is via verscheidene kanalen met de andere centra verbonden.

De kanalen verbinden de centra met elkaar. Ze zijn elektromagnetische reacties die de eigenschappen van de centra versterken. Elk kanaal dat is onze chart is ingekleurd wijst op een consistente dynamiek in ons lichaam. Onze unieke menselijke natuur is een product van wat er in deze kanalen gebeurt. Hier is het geheel groter dan diens onderdelen.

De Poorten zijn het punt waar een centrum zich opent naar een kanaal. Elke kanaal is de verbinding tussen twee poorten. Elke poort is een aspect van het centrum waar ze zich in bevinden. We hebben 64 in de chart. Ze representeren de multidimensionale kenmerken van wat het is om mens te zijn. Van onze creativiteit tot onze koppigheid, en van onze behoefte aan verbinden tot onze zoektocht naar waarheid – het is allemaal te vinden in de poort.

Definitie: Elke dag bewegen er 11 onmetelijk grote hemellichamen door ons Zonnestelsel. Tegelijkertijd stroomt er een onvoorstelbare oceaan van neutrinos – deeltjes zo klein dat er een miljard op dit moment door je duimnagel gaan – door datzelfde Zonnestelsel. Het heelal is niet leeg; het is vol met potentie. In die volheid zijn wij allen verbonden. Via deze neutrino stromen communiceren de hemellichamen met elkaar, en met ons.

Op het moment van onze geboorte ontvangen we een imprint van de neutrino stroom. De positie van de hemellichamen op dat moment definieert wat de neutrino stroom in ons activeert.

De Human Design chart geeft een beeld van het ontwerp dat het achterlaat. In Human Design noemen we die activatie definitie.

Openheid: We hebben niet de hele chart gedefinieerd. Een aantal stukken krijgen definitie, maar de rest blijft ongedefinieerd. Het bestaat in ons als potentieel. Dit is waar we tijdelijke activatie ontvangen van de mensen om ons heen, en van de hemellichamen die altijd in beweging zijn en communiceren. Dit laatste noemen we de transits.

Onze openheid betekent dat we gemaakt zijn om te verbinden. We zijn gemaakt om de activatie van anderen door ons heen te laten bewegen en ervan te leren.

Conditionering: Die Openheid draagt bij aan de perfectie van hoe we zijn. Het is niet de bedoeling dat we de hele chart inkleuren. We hoeven niet almachtig te zijn. Ons verstand ziet dat anders.

In onze jeugd leerden onszelf af te keuren uit angst en schaamte. Zo doen we dat in onze samenleving. Onze natuurlijke manier van zijn werd beoordeeld als “niet goed genoeg.” Om deze veroordeling te ontwijken ontstond er een onbewuste versie van onszelf.

We kunnen onze definitie niet veranderen, maar de open delen van ons design kunnen zich vastzetten in een vorm die niet van onszelf is. We ontwikkelen tactieken die de kwetsbaarheid van onze openheid blokkeren. In plaats van onszelf te zijn, worden we een alternatieve versie van onszelf (de Niet-Zelf). Deze versie doet precies datgene wat we vanuit onze natuur niet zouden doen. Het helpt ons overleven in een afkeurende wereld. We vinden de gewoontes waarmee we doen alsof we normaal zijn. We vergeten wie we zijn en wat wél werkt voor ons. We vullen ons leven met compromis en compensatie. In Human Design noemen we dit Conditionering. We zijn geconditioneerd om een Niet-Zelf leven te leiden.

Type: Op basis van wat er gedefinieerd en ongedefinieerd is, behoort elke chart tot één van de vier Human Design types.

Type % van de populatie Strategie Aura Niet-Zelf thema
Manifestor 9% Informeren Gesloten & Afstotend Boosheid
Generator 67% Wacht op de respons Open & Omarmend Frustratie
Projector 23% Wacht op de uitnodiging Gefocust & absorberend Bitterheid
Reflector 1% Wacht een maancyclus Weerstaand & proevend Teleurstelling

 

Elk type heeft een specifiek energetisch systeem met een bijbehorend aura, een strategie om daarop af te stemmen, en een thema dat beschrijft hoe het voel wanneer dat niet lukt.

Strategie & Autoriteit: Strategie en Autoriteit zijn de methodes die Human Design ons geeft om beslissingen te maken volgens onze innerlijke waarheid. Onze Niet-Zelf maakt dit moeilijk. Luisteren naar ons verstand is normaal geworden. We laten onze beslissingen nemen door de gedachten die ons het meest consistent lastig vallen.

Zodra we ons onzeker voelen, slaat ons brein alarm en neemt paniek ons lichaam over. Om hier vanaf te komen hakken we zo snel mogelijk de knoop door. De beslissingen waar we onder druk toe komen sluiten niet altijd aan op wat werkelijk waar voor ons is.

Onze Innerlijke Autoriteit is het centrum in ons design waar we die waarheid wel kunnen ervaren. Wanneer we weten hoe we op dit centrum kunnen invoelen en hoe het voelt om tot een beslissing te komen, kunnen kiezen uit vertrouwen in plaats van angst.

Wanneer we bewust zijn van hoe het werkt, kan het verstand dit proces bemoedigen in plaats van het over te nemen. Zolang we niet begrijpen hoe we tot een beslissing komen blijft het verstand paniek zaaien. Door onze autoriteit te begrijpen leren we het te vertrouwen.

Onze Strategie geeft ons de ruimte om af te stemmen op wat klopt voor ons. Wanneer we onze Strategie volgens, stemmen we ons af of de natuurlijke stroom van energie zoals die voor ons functioneert. Wanneer we in ons hoofd niet weten wat te doen, wijst de Strategie ons in de juiste richting. Meestal is de volgende stap niet om actief een keuze te maken, maar om ruimte te geven aan wat al door ons aan het bewegen is. Onze strategie instrueert ons over hoe we dat laten gebeuren.

Voor de meeste mensen is wachten een onderdeel van hun strategie. Wachten creëert de tijd en ruimte die nodig is om een beslissing natuurlijk te laten gebeuren.

Zowel Strategie als Autoriteit komen voort uit de specifieke definitie in ons design. Het vindt in elke persoon een unieke expressie. Wat voor de één werkt, werkt niet per se voor een ander.

Door in het dagelijks leven Strategie & Autoriteit mee te nemen in onze besluitvorming raken we gewend aan het vooropstellen van onze innerlijke waarheid. Zo worden we wie we werkelijk zijn. Ons leven neem de vorm aan die het meest bij ons pas.

Niet-Zelf & Ware Zelf: De Niet-Zelf is de alternatieve versie van onszelf die ontstaan is om ons in staat te stellen te overleven in een gehomogeniseerde wereld. We werden als unieke individuen afgewezen en werden wie we dachten dat we zouden moeten zijn.

Zodra je dit doorkrijgt, begint het te schuren. Het voelt niet meer goed om zo te leven. Wanneer we deze schuring in onszelf voelen betekent het dat onze Ware Zelf naar boven komt. Onze authentieke, ware natuur heeft altijd verscholen gelegen onder onze conditionering. Zodra je de deur een kiertje openzet, komt het naar voren en neemt de leiding langzaam maar zeker over.

Het ontwaken van de Ware Zelf gaat gepaard met meer angst en onzekerheid dan we ooit gekend hebben. De functie van de Niet-Zelf was om tegen angst en onzekerheid te beschermen. Nu we hebben besloten anders te gaan leven, komt alles wat we hebben ontweken naar de oppervlakte. Dit kan nu, omdat we er klaar voor zijn en sterk genoeg zijn om het te overwinnen.

Terwijl wij veranderen, verandert ook de wereld om ons heen. Mensen zien dat er iets nu anders is. Ze begrijpen deze nieuwe manier van zijn vaak niet. We begrijpen het zelf amper! Te midden van al deze verwarring leeft onze Ziel op. Het schijnt helderder dan ooit. Die Waarheid is het meer dan waard.

Een Reading: In een reading van jouw Human Design chart bespreken we al deze aspecten zoals ze voor jou specifiek gedefinieerd zijn uitgebreid. Ik leg uit wat jou uniek maakt en hoe je deze uniekheid op de voorgrond kan zetten.

Elke reading is een unieke ervaring. Ik stem me af op de persoon die tegenover mij zit. Ik vind de woorden die aansluiten op wat die nodig heeft om te horen.

Afhankelijk van wat voor jou relevant is, volgt een reading meestal de volgende stadia:

 1. De Human Design chart.
  1. Hoe werkt Human Design?
  2. Waarom kan het iets zeggen over wie jij bent en hoe je in elkaar zit?
  3. Hoe zit de Human Design chart in elkaar?
 2. De overkoepelende thema’s in jouw chart.
  1. Wat is jouw bestemming in het leven? (Incarnatie Kruis)
  2. Wat is jouw rol in de wereld? (Profiel)
  3. Type, Strategie, Autoriteit, Thema en verdere essentiële elementen
 3. Dan duiken we jouw chart in en bespreken:
  1. De gedefinieerde centra
  2. De gedefinieerde kanalen
  3. De ongedefinieerde centra
  4. Hoe het geheel met elkaar verbonden is

Voor elke reading is mijn intentie om de persoon tegenover mij te bekrachtigen om authentiek te leven. Alles wat we bespreken bemoedigt jou om je conditionering te herkennen en beslissingen te maken volgens wat echt voor jou werkt.

We vieren wie jij altijd al bent geweest. De bevrijding van jouw ware zelf!

Boek hier een reading

Meer informatie over readings

Stel me een vraag

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ook interessant

Human Design Insights #1: Het Solar Plexus centrum

Het Solar Plexus (Zonnevlecht) centrum is de emotionele golf. De beweging van uitzetting en samentrekking die we voelen als emoties. Wat er ook in het Nu bestaat, het emotionele centrum vergroot het, zodat het niet aan onze aandacht kan ontsnappen. Zo is het een...

De Schaduwkant van de Projector

De Schaduwkant van de Projector

Waarom hebben we het over de schaduwkant? Wat voor goed kan dat doen? Is dit niet ontmoedigend? Waarom kijken we niet gewoon naar het licht en bekrachtigen we de goede dingen? Er wordt veel geschreven en gezegd over Projectors. Mijn meest gelezen artikel zit vol...

Ariane – Human Design analist & coach

Ik ben hier om te begeleiden en te inspireren. Human Design kwam in 2009 in mijn leven, nog voor mijn eerste reis naar Azië. Het is zo een altijd-aanwezige lens geweest waardoor ik diepere lagen van het menselijk bestaan zie. Na het afronding van mijn universitaire opleiding Culturele Antropologie, was ik van 2014 tot 2018 in opleiding bij Alokanand Diaz (Human Design Republic) en de International Human Design School.